Oι βασικές επιστήμες της βιολογίας και η διδασκαλία δεν συντονίζονται στο παρόν εκπαιδευτικό σύστημα λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που απαιτούνται τη στιγμή της πραγματικής προσέλκυσης αιμοδοτών.
Στην έρευνα Politou et al. 2015 (Politou, M., et al., Integration in groups of donors may modify attitudes towards blood donation. Blood Transfusion, 2015. 13(2): p. 336-7) που έγινε στην Ελλάδα, διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1351 αιμοδοτών το υψηλότερο ποσοστό είναι περιστασιακοί αιμοδότες (62,4%).
Οι εθελοντές αιμοδότες υποεκπροσωπούνται στη νεότερη ηλικιακή ομάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης εκπαίδευσης στα σχολεία, όπως εφαρμόζεται από το 80% των ιδρυμάτων αίματος στην Ευρώπη. Οι κύριοι λόγοι για τη μη δωρεά αίματος ήταν η άγνοια και ο φόβος.
Η «ανάγκη» είναι πιο σημαντικό κίνητρο για αιμοδοσία από τον αλτρουισμό στην Ελλάδα.
Τον Μάιο 2022 κατατέθηκε φάκελος στο Υπουργείο Παιδείας – ΙΕΠ, του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αιμοδοσία365» στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σημασία της αιμοδοσίας και την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς «προσελκυτών» εθελοντών αιμοδοτών από όλη την Ελλάδα.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι αρχικά να διερευνήσει τις γνώσεις των μαθητών και την άποψή τους για την εθελοντική αιμοδοσία. Στην συνέχεια, να παρέχει εκπαίδευση με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας υπέρ της ενεργού αιμοδοσίας από επιλογή και όχι από ανάγκη.
Η ενέργεια περιλαμβάνει μια παρουσίαση σε PowerPoint διάρκειας 1 ώρας σε μαθητές Λυκείου όσον αφορά την διαδικασία της αιμοδοσίας, κατόπιν συμμετοχή σε ένα δρώμενο προσεγγίζοντας την αιμοδοσία μέσω λογοτεχνικών κειμένων και τέλος συμπλήρωσης ερωτηματολογίου.
Το εγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικής ανάπτυξης, έχει έως τώρα υλοποιηθεί σε πέντε σχολεία της Ελλάδας (4 στην Αθήνα και 1 στην Πάτρα) με στόχο να μάθει ο μαθητής να εξηγεί τη διαδικασία της αιμοδοσίας και να αναπτύξει δεξιότητες για τη δια βίου αιμοδοσία.
Οι εκπαιδευτικές ενημερώσεις και οι συμμετέχοντες ήταν:
Το πρόγραμμα συνεχίζει την υλοποίηση του και σε άλλα σχολεία.
Η δράση «Αιμοδοσία 365» διοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο – Μονάδα Αιμοδοσίας Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών με τη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση και στοχεύει στη διερεύνηση της ανάπτυξης ενός στρατηγικού σχεδίου επικοινωνίας για την προσέλκυση και διατήρηση αιμοδοτών στην Ελλάδα.